Sok z ananasa i buraka

Odkrywamy soki. Ich walory zdrowotne i smakowe. I chociaż jestem ostrożna, staram się przełamywać powoli smak jabłka z marchewką.

Sok warzywno-owocowy

Najpierw zdecydowałam się dodać pół buraka. Hmm nie było czuć smaku, więc ostatnio w naszym jabłkowo-marchwiowym soku ląduje cały burak. I cieszę się z tego bardzo, bo to jedyna postać w zasadzie pod jaką go jemy. A jego właściwości zdrowotne, przeciwzapalne, jako źródła antyoksydantów, wit. z grupy B, żelaza, kwasu foliowego i innych wartościowych pierwiastków są podobno nieocenione. Zatem burak zagościł na stałe w naszej lodówce.

Burak nadaje pięknego koloru

Sok marchwiowo- jabłkowo- buraczany uwielbiam ja, Wojtek i nasze dzieci. Żeby urozmaicić im jego formę i zachęcić do picia zawsze wypijamy go wspólnie z jednego słoika 🙂

Forma podania też musi być atrakcyjna

Choć i bez zachęty uwielbiają jego słodkość! Podaję często po prostu sok zamiast surówki.

Dziś jednak odważyłam się na nową bombę witaminową. Pod ręką był akurat świeży ananas, wiec postanowiłam nadać mu trochę kolorytu. Zmiksowałam:

  • pół ananasa, oczywiście obranego i z wyciętym twardym środkiem
  • 3 nektarynki i jedną brzoskwinię
  • 3 marchewki
  • pół buraka

Zupełnie bez planu i na wyczucie. I wyszedł wspaniały słodki aromatyczny sok – istna bomba witaminowa! Rozcieńczyłam go jeszcze nieco woda, by nie był taki ciężki. W ten sposób mieliśmy surówkę i deser w jednym.

Zapytacie czemu nie wyciskarka wolnoobrotowa? Z bardzo prostej przyczyny. Ona zostawia tzw. “Fusy”, czy “brudki”, czyli po prostu miąż w soku, a dzieci moje tego nie lubią. Sok musi być klarowny, ewentualnie z pianką. Przecedzanie soku z wyciskarki mijało się trochę z celem, więc powróciliśmy do starej, dobrej sokowirówki…

Na zdrowie!
Sok z anansów i buraka
… z dodatkiem nektarynek i marchewek

Zobacz też:

Zdrowe naleśniki – tylko cztery składniki

Komentarze

comments